Ved første blik ligner alle kaffe arabica træerne hinanden. En tynd stamme med flere grene, med blade og kaffebær på. Men hvis man ser nærmere, er der flere ting som bestemmer forskellen for de forskellige arabica træer.

De har hver deres bær, med hver deres farve og nogle bær gror også i små klynger og andre har bær som vokser hver for sig. Bladene er også forskellige i deres udtryk, men endnu mere vigtigt er, at de alle sammen har hver deres egen egenskaber som er til at smage, når træets kaffebønner er malet og de har nået deres kaffe kop eller i Sweetstreets tilfælde, kaffe scooter.

kaffe plantage bonde
Kaffefarmeren vælger dog ikke træet for smagen i de fleste tilfælde, men gerne det træ som er det mest resistent over vind og vejr og sygdomme. For kaffefarmeren og hans familie er er høsten trods alt deres levebrød og et og alt.

Fra bønne til træ

De mest etablerede kaffe farme har en såkaldt kuvøse til at gro deres bønner, inden de planter dem i jorden. Bønnen kommer i frugtbar jord og spirer, selve bønnen bliver derefter løftet af det nye skud, i dette stade kaldes de så fint små soldater. Kort tid efter, åbner bønnen sig og der dukker små fine blade frem. Kaffe træet vokser hurtigt og efter 6-12 måneder omplantes træet til produktion ude i marken.

Men selve kaffe farming tager sin tid og der går sædvanligvis 3 år før bærne begynder at være modne og klar. Høsten i sig selv er en gang om året, i nogle tilfælde 2 gange, dog er nr 2 altid lidt mindre og i lidt ringere kvalitet.

Cyklussen bliver startet af regntiden som resulterer i at træet starter på at blomstre med små hvide blomster, som afgiver en duft af jasmin. Små insekter hjælper med at bestøve blomsterne, men faktisk er træet i stand til at selvbestøve hvis nu alt held er ude.

saadan-bliver-din-kaffe-til

Det tager cirka 9 måneder før bæret er klar til høst. Desværre sker det ikke på samme tid og helt ensartet. Derfor er det en sværere proces for farmeren, at vælge om han skal høste hele træet og derefter frasortere. Eller om han istedet skal hyre plukkere til at håndplukke de modne bær, når de er helt perfekte til at nå Sweetstreet og dit kaffe event.