Danskerne ligger i toppen blandt verdens største forbrugere af kaffe, og drikken er en velintegreret del af manges hverdag og sociale liv – fra cafébesøg til jobsamtaler og den perfekte opskrift på en rolig lørdag morgen. Men hvor dyrkes kaffe egentlig, og hvad kræver det? Læs med herunder.  

Hvad kræver det at dyrke kaffe?

Vidste du, at der er noget der hedder “kaffebæltet“? Kaffebæltet refererer til det bælte der løber langs ækvator, som indrammer de områder og lande, hvor muligheden for at dyrke kaffe er bedst. De områder er Nord-, Mellem- og Sydamerika, Caribien, Afrika, Mellemøsten og Asien som har en blanding af kølige til varme tropiske klimaer. Det optimale kaffeklima handler, udover temperaturen, også om næringsrig jord samt et fåtal af plantesygdomme og skadedyr. Men kaffebæltet er sat under pres af klimaændringerne, og hvis jordens tempertur fortsætter med at stige vil det gøre det væsentlig sværere at dyrke kaffe for de lande der har den rette sammensætning af jord, vejr og klima.

Hvad med selve kaffeplanten?

Hvis en kaffebønne ikke ristes, males og brygges på, er det en frøkapsel der kan sås og blive til en kaffeplante. Kaffeplanter er ganske dekorative, og relativt lette at finde i velassorterede supermarkeder og planteskoler. Det er ganske simpelt at gro sin egen kaffeplante, men at dyrke kaffeplanter med henblik på kaffeproduktion kræver både tid og dedikation. Alt afhængigt af hvilken kaffesort og hvor i verden man befinder sig, vil det tage cirka 3-4 år fra et kaffefrø sås til det bærer frugt i form af bær. Fra bærene kommer til syne på kaffeplanten til de er modne til at kunne høstes kan der går yderligere 1 år. Skal man opretholde en stabil kaffeproduktion, skal der altså mange planter til.

Hvilket land laver mest kaffe?

De lande hvor der dyrkes mest kaffe på verdensplan er som følger:
  • Brasilien
  • Vietnam
  • Colombia
  • Indonesien
  • Etiopien
Brasilien er, uden sammenligning, den største kaffeproducent i hele verden – og det har de været i mere end 150 år. På trods af, at Colombia fortsat er en af verdens største producenter af kaffe, er produktionen påvirket af klimaændringerne. Temperaturændringen har medført en øget mængde regn, og det har haft en negativ påvirkning på netop den type kaffe der dyrkes her. Etiopien betragtes som hjemlandet for kaffesorten Arabica, som er en af verdens mest populære kaffesorter, og hele kaffeproduktionen er en enormt vigtig del af Etiopiens økonomi.

Hvor findes der kaffeplantager?

Hvor dyrkes kaffe? svaret er langt mere omfattende end listen over top producenterne som vi præsenterede herover. Kaffe dyrkes faktisk i mere end 50 lande og, alt efter hvor på kloden kaffen dyrkes, vil smagen af de ristede kaffebønner være forskellig. Men overordnet set, har verden tre hovedområder hvor der dyrkes kaffeplantager. Udover de fem kaffe-mastodonter finder du også kaffeplantager i lande som Indien, Uganda og Thailand. Kaffeplantagerne kan, alt afhængigt af sorten, findes både i højderne og længere nede i landskabet. Dyrkes kaffe højt oppe kan selve modningsprocessen forsinkes og der er risiko for at beskadige produktionen grundet dramatisk vind og vejr. Kaffeplanterne har brug for rigeligt med vand til at producere bær, men regnmængden skal være jævnt distribueret, og store regnmængder kan øge risikoen for råd og svamp.

Kan man producere kaffe i Danmark?

Når du kigger på listen over hvilke lande der laver mest kaffe, er det ikke svært at se, at Danmark adskiller sig væsentligt både geografisk og klimamæssigt. Men kan det lade sig gøre at producere kaffe herhjemme? Til nogens overraskelse er svaret faktisk ja. DR bragte i 2021 nemlig historien om en midtjysk kvinde der har et stort kaffetræ i sin udestue, som hun har formået at høste kaffebønner fra. At få 200 gram ristede kaffebønner ud af kaffeplanten har taget hende 15 år, men til gengæld var kvaliteten af kaffebønnerne høj nok til, at en chefrister fra Peter Larsens kaffe ikke kunne gennemskue det var lokalt dyrkede kaffebønner. Derfor er svaret: ja, man kan godt producere kaffe i Danmark, men det vil være en noget omkostningstung affære at få kaffeplanterne til at producere bønner effektivt – og derfor må vi nok blive ved med at importere bønnerne fra de lande hvor der dyrkes kaffe i spandevis.

Hvor importerer vi kaffe fra?

Når vores kunder bestiller en kaffevogn til deres events, fylder vi maskineriet med kaffebønner fra Kontra Coffee. Kaffebønnerne herfra er nøje udvalgt, og består af en aromatisk og økologisk blanding af 60% bønner fra Peru, og 40% fra Colombia. Det er svært at importere økologiske kaffebønner i store mængder, og derfor kan indholdet i vores kaffe variere – dog altid med ambitionen om at have det samme udtryk og nogenlunde ens smagsprofil. Kilder: Climate.gov