Vidste du, at kaffe ikke kun er guld værd i sin varme og flydende form, men at også affaldet, altså kaffegrumsen, kan bruges til en lang række forskellige formål? Uanset om du brygger en kande kaffe derhjemme eller køber en kop fra en af vores kaffecykler er affaldsproduktet det samme: næringsrig kaffegrums der kan bruges til alt fra haven til indendørs rengøring. Kaffe er gaven der bliver ved med at give,  

1) Kaffegrums kan bruges som gødning i haven

Har du egen have, altan eller bare indendørsplanter kan du faktisk bruge kaffegrumsen til at gøde dine planter. Kaffegrums er rig på calsium, magnesium, kalium og andre mineraler som gør godt i naturen. Derudover har kaffegrums et højt syreindhold, og du kan derfor bruge det til at gøde de planter der trives under surbundsforhold som f.eks. rhododendron, blåbær, hortensia m.fl. Drømmer du om de smukke blå hortensiaer? Så kan du faktisk droppe alle de forskellige “bliv blå”-kemikalier og i stedet genanvende kaffen som du alligevel drikker. Smart!

2) Brug kaffegrums til at beskytte planter mod snegle

Vi bliver i havetemaet, for her findes der altså flere gode måder at bruge kaffegrums på. Snegle og andre insekter har naturligvis et formål i haven, men de færreste ønsker alligevel at sneglene skal spise sig mætte i deres blomster eller afgrøder. Snegle (og insekter) er ikke pjattede med koffeinen der findes i kaffegrumsen, og ved at sprede dette ud i blomsterbedet eller potterne kan du altså få sneglene til at holde sig væk.

3) Kaffegrums som et effektivt rengøringsmiddel

På grund af kaffegrumsens kornede tekstur er det oplagt at bruge det som et rengøringsmiddel til f.eks. opvask, rengøre grillen eller fjerne skidt fra hårde overflader. En fantastisk måde at bruge et naturligt produkt som er skånsomt for både miljøet og din hud.

4) Kaffegrums kan bruges til hudpleje

Skal der skrues ned for budgettet eller vil du øge brugen af naturlige ingredienser i din hudpleje, så er kaffegrums en god ven at have. Du kan bruge kaffegrumsen til f.eks. at lave din egen bodyscrub, og den hjælper blandt andet med at fjerne døde hudceller og tilføre fugtighed. Bland kaffegrums med lidt vand eller f.eks. kokosolie og skrub det på huden. Nemt og billigt hudplejeprodukt uden uønskede kemikalier.

5) Kaffegrums kan fjerne dårlige lugte

Kaffebønner har en fantastisk evne til at suge diverse dufte til sig, og det betyder til dels at du skal sørge for at holde beholderen med kaffebønner godt forseglet, men det betyder også at du kan bruge kaffegrumsen til at suge dårlige lugte til sig efter brug. Prøv f.eks. at stil et lille glas med kaffegrums i køleskabet og læg mærke til hvordan det opretholder en frisk duft. Du kan også bruge kaffegrumsen til at rense afløbsrør ved at smide et par spiseskefulde kaffegrums i afløbet, efterfulgt af lidt sæbe og kogende vand. Tilsammen vil det nedbryde fedtet og hjælpe med at fjerne uønskede lugte.