Har du nogensinde undret dig over, hvorfor det hedder “æbleskiver” når der slet ikke er æbler i, og det i øvrigt er en rund lille bolle og ikke en skive? Svaret skal, ikke overraskende, findes i historien hvor æbleskiver med æble var en velkendt og elsket opskrift.
Den originale opskrift på æbleskiver stammer fra 1700-tallet, og den indeholdte nemlig skiver af æble der var dyppet i dej og stegt på panden til de blev sprøde.
Det er mange år siden at man har lavet æbleskiver med rigtige æbler, og det er heller ikke sådan nogle hjemmelavede æbleskiver vi serverer i vores æbleskivevogn, men her hos Sweetstreet elsker vi at eksperimentere med de søde sager, og vi håber I har lyst til at være med.
Læs med herunder hvor du får vores opskrift på gammeldags æbleskiver med æble – præcis som din tip-tip-tip-tip-tip-oldemor ville have lavet dem.
Opskrift på gammeldags æbleskiver med æble
Ingredienser
- 3-4 æbler
- 1 æg
- 1 spsk vegetabilsk olie
- 3 dl mælk
- 200 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 1 spsk sukker
- 1 knivspids salt
Hvordan laver man æbleskiver med æble?
- Bland alle ingredienserne fra listen herover sammen (foruden æblerne) og bland det sammen til en dej.
- Udhul æblerne så kernehuset fjernes
- Når æblerne er udhulet skal de skæres i ringe med huller i midten fra kernehuset
- Når du har skåret æblerne i ringe paneres æbleskiverne i den flydende dejblanding
- Æbleskiverne skal herefter steges til de er gyldne og let knasende
Ofte stillet spørgsmål om æbleskiver med æbler
Kan man bruge andet end skiver af æble?
Hvis du ikke føler dig helt overbevist om at æbleskiver med æble som opskriften herover byder på, så kan du i stedet prøve at lave æbleskiver med fyld i. Hvis vi skal blive i frugt-regi, så kan fyldet eksempelvis være æblemos eller æblekompot. Igennem tiden har andre slags frugt også været benyttet, såsom svesker.
Psst.. Du kan også prøve at udskifte frugtfyldet med marcipan, nougat eller Nutella. Vi lover det bliver lækkert!
Hvor stammer æbleskiver fra?
Opfindelsen af æbleskiver kan helt og holdent tilskrives Danmark og de danske traditioner. I dag er det en fast juletradition at spise æbleskiver, men det har faktisk været en velkendt spise lige siden starten af 1700-tallet.
Hvornår er den første kendte danske opskrift på pandestegte æbleskiver fra?
Den første og dermed ældste opskrift på pandestegte æbleskiver blev trykt i 1703 i bogen “En Høy-Fornemme Madames Kaagebog”. Hvis vi spoler tiden lidt frem til 1850’erne finder man i Frk. Jensens kogebog også opskrifter hvor stykker af æble eller æblekompot fyldes i æbleskiverne.
Hvornår stoppede man med at putte æble i æbleskiver?
Vi lagde ud med at skrive, at det er mange år siden man lavede æbleskiver med æble i. Men det er faktisk ikke helt sandt. Der findes steder i Danmark hvor man holder fast i de traditionelle æbleskiver og fortsat laver dem med æble eller sveske i, bl.a. i Sønderjylland og på Ærø.
Man stoppede eftersigende med at bruge æble i æbleskiver før 1. verdenskrig. Årsagen til det skal findes i, at mange flyttede fra landet og ind til byen hvor der ikke var mulighed for at dyrke æbler. Fra 1900-tallet begynder æbleskive opskrifterne at ændre sig, i takt med at nye opfindelser kommer til – herunder bagepulver og margarine. Herfra ser man dog også, at man i stedet for at putte æble i æbleskiverne har serveret f.eks. æblemos eller syltetøj til.