I mange æbleskive opskrifter er kærnemælk oftest en fast del af ingredienslisten, men de kan sagtens laves uden – uden at du behøver på kompromis med smag eller konsistens. Har du derfor glemt at købe kærnemælk er der altså ingen grund til bekymring, vi har en gennemtestet opskrift på æbleskiver uden kærnemælk klar til dig herunder.
Når vi serverer æbleskiver til eksempelvis firmafester, har vi altid et bagkatalog af æbleskive opskrifter vi kan hive frem skulle der være særlige behov. Derfor har vi gennem årene testet, finjusteret (og spist!) oceaner af æbleskiver for at kunne servere de bedste af de bedste til vores gæster.
Se med herunder hvor vi giver vores bud på en klassisk opskrift på hjemmelavede æbleskiver uden kærnemælk.
Sådan laver du æbleskiver uden kærnemælk
Ingredienser (Ca. 50 æbleskiver)
- 300 g hvedemel
- 140 g flydende smør (gerne lurpak)
- 5 dl sødmælk
- 4 æg
- 2 tsk sukker
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk vanillesukker
- 1/2 tsk bagepulver
- Smør til stegning
Fremgangsmåde
- Start med at blande de tørre ingredienser sammen: bagepulver, salt, sukker og vanillesukker i sigtet hvedemel, og rør det sammen med mælken.
- Tilsæt smør og æg og rør det sammen til en jævn konsistens
- Klargør en æbleskivepande ved at varme den godt op inden den første æbleskivedej hældes i hullerne
- Steg i en æbleskivepande med lidt smør eller margarine.
Ofte stillet spørgsmål om æbleskiver uden kærnemælk
Hvorfor komme kærnemælk i æbleskiver?
Kærnemælk er en ingrediens du finder i meget forskelligt bagværk, og det er der en god grund til. Kærnemælk er med til at gøre bagværk mere svampet, og fordi det er et syrnet mælkeprodukt hjælper det også på holdbarheden – altså hvor længe det holder sig lækkert. Der findes en lang række alternativer til kærnemælk såsom tykmælk, skyr, ymer og kefir for at nævne nogle få. Når det så er sagt, så kan du selvfølgelig lave æbleskiver uden kærnemælk.
Ligger du ikke inde med nogle syrnede mælkeprodukter kan du komme en smule citronsaft i dejen som et alternativ.
Hvad serveres til æbleskiver?
De traditionelle gammeldags æbleskiver serveres oftest med flormelis, sukker og syltetøj. Men er du nysgerrig efter en lidt anderledes æbleskive-kombination vil vi anbefale dig at servere f.eks. nutella med knuste pebernødder, saltet karamel, jordbær eller hakkede mandler til. Hånden på hjertet, det er kombinationer der smager så englene synger.
Hvilken syltetøj til æbleskiver?
Der findes ingen grænser for, hvilken marmelade du kan spise til dine æbleskiver. Hvad end der er din foretrukne smag, går an! Hindbær og jordbærsyltetøj tilfører ekstra sødme til en, i forvejen, ganske sød dessert, så du kan overveje at spise dine æbleskiver med eksempelvis brombær- eller solbærsyltetøj som tilføjer en spændende kontrastsmag med lidt surhed.
En anden mulighed er at servere æblemarmelade til. De originale æbleskiver blev lavet med æbler (deraf navnet “æbleskiver”) og sidenhen blev de bagt med fyld af æblemost eller æblekompot, eller fik det serveret på siden. Så hvorfor ikke prøvesmage lidt kulinarisk dansk madlavningshistorie?
Hvornår er æbleskiver færdige?
Det kan være svært at vurdere præcis hvornår en æbleskive er blevet bagt tilstrækkeligt. Først og fremmest skal du naturligvis have en fuldendt skorpe omkring selve æbleskiven, men derudover så kan du tjekke om de er færdigbagte ved at stikke en skarp genstand ind i. Hvis der ikke hænger æbleskivedej på genstanden når du tager den ud, er de færdige. Brug f.eks. en tynd strikkepind, kødnål, tandstik eller urtekniv.
Kan man varme æbleskiver i mikroovn?
Ja, det kan man godt! Uanset om dine æbleskiver er frosne eller blot har været opbevaret på køl, kan du genopvarme dem i mikroovnen. Frosne æbleskiver skal have et par minutter i mikroovnen.
Hvorfor spiser vi æbleskiver til jul?
Danskerne har spist æbleskiver siden 1700-tallet og har engang været betragtet som en helt særlig delikatesse, mens det i dag nærmest udelukkende spises i forbindelse med jul.
I tidernes morgen brugte man rigtig æble til at lave æbleskiverne af, som nævnt længere oppe, men i takt med at danskerne flyttede fra landet og ind til byen (og dermed ikke havde adgang til æbletræer) samt introduktionen til støbejernskomfuret udviklede æbleskiven sig fra at hver en almindelig spise, til at være forbeholdt højtider og større begivenheder som var det noget ganske særligt.
I midten af 1800-tallet figurerer æbleskiven i julesange og er således allerede en form for juletradition. Borgerskabet der ikke længere bor ude på landet vælger at fastholde traditionen med at spise æbleskiver til årets vigtigste måltid – julen.
Hvis du vil se flere opskrifter eller læse mere om æbleskiver, så tjek denne hjemmeside ud: æbleskivevogn.dk